Menu

Historie

Het ontstaan van Xanthos

Onder de naam H.A.C. (Herveld-Andelst-Combinatie) is op 23 september 1968 onze volleybalvereniging opgericht.

In 1972 werd gestart met jeugdgroepen.
De eerste trainingen waren in het gymlokaal van de Ds. van Lingenschool, daarna werd gebruik gemaakt van de gymzaal van de Cristine Hermine School. In 1972 vertrok de vereniging naar de gymzaal in Herveld.

Het leden aantal nam steeds verder af en in 1973-1974 was de vereniging op sterven na dood. Na een bestuursomwenteling en weer terug verhuizen naar een gymzaal in Zetten van het Heldring College kwamen weer meer leden, maar pas in 1978 is opnieuw gestart met competitie spelen.

Op 23 september 1978 is een nieuwe naam voor de vereniging gekozen: XANTHOS. De oude naam dekte de lading van de vereniging niet meer. De nieuwe naam geeft de associatie weer vanuit de Griekse mythologie: Watergod en de ligging van Zetten, Herveld en Andelst tussen de twee grote rivieren de Waal en de Rijn en het kleinere, mooie riviertje de Linge.

Daarnaast is het ook mogelijk om deel te nemen in een commissie, mee te helpen met de voorbereidingen van concrete activiteiten of een stukje te schrijven voor Xanthos nieuws.

In oktober 1980 is het Cultureel Centrum ’t Cromhout geopend waardoor de vereniging de beschikking kreeg over een moderne sporthal met drie volleybalvelden. De naam is enkele jaren geleden door privatisering gewijzigd in De Wanmolen.

Vanaf 1980 tot en met 2000 organiseert de vereniging een drietal toernooien:  het stratenvolleybaltoernooi, het wintertoernooi en het scholenvolleybaltoernooi voor groep 7 en 8. Vanwege de grote mogelijkheden en enthousiasme van de leden steeg het aantal leden tot in 1985 tot 230, het aantal leden is daarna weer langzaam tot de huidige 120 gedaald.
In het kader van het 20 jarig bestaan van Xanthos werd op 23 augustus 1988 de interland wedstrijd Nederland – Tsjechoslowakije georganiseerd. Een hoogtepunt uit het bestaan van Xanthos.

Vanaf het jaar 2000 organiseert de vereniging alleen nog het scholenvolleybaltoernooi voor groep 7 en 8, traditioneel in het eerste weekend van februari. Met een inschrijving van ca 40 teams van alle basisscholen uit Zetten, Herveld, Valburg, Randwijk en Oosterhout is dit toernooi ieder jaar weer een groot succes wat de vereniging ook ieder jaar weer meerdere nieuwe jeugdleden oplevert.