Skip to main content

Jacques met pensioen

Xanthos trainer heren 1 Jacques van Leersum gaat met pensioen! Het vlaggenschip van volleybalvereniging Xanthos te Zetten wordt al sinds jaar en dag getraind en gecoacht door Jacques van Leersum. De inmiddels 74-jarige Jacques begon rond zijn 60ste levensjaar bij Xanthos te trainen en te coachen. Afgelopen dinsdag kwam een einde aan zijn trainerscarrière.
Jacques van Leersum begon een jaar of 15 geleden met het trainen en coachen van heren 1, wat hij toen samen met zijn broer Edo deed. In zijn beginperiode heeft hij ervoor gezorgd dat heren 1 voor het eerst in de geschiedenis in de derde divisie mocht uitkomen. Na een kleine pauze in zijn trainersschap is hij rond 2020 wederom bij Xanthos heren 1 gekomen om opnieuw te gaan trainen en coachen.


Afgelopen seizoen is het hem voor derde keer in de geschiedenis gelukt om te promoveren naar de derde divisie.
Afgelopen dinsdag heeft Jacques tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen afscheid genomen van het trainersvak. Vlak voor het eindsignaal werd de wedstrijd stil gelegd om hem uitvoerig te bedanken voor zijn bewezen diensten. Achtergebleven kenmerken van Jacques zijn niet alleen de aangeleerde volleybaltechnieken als “de stotter”, de “dode vogel” en “het kanon”, maar boven al de consequente aanwezigheid en het enthousiasme van hem als persoon zelf. Niet alleen binnen het veld was het Jacques van grote toegevoegde waarde, maar ook in de uitjes en activiteiten buiten het veld was Jacques de gangmaker. Of het nu ging om het opzetten van quizzen, het meegaan met ski-kampen of het opzetten van barbecues; Jacques was van de partij en hielp mee.


De laatste punten van zijn trainerscarriere heeft Jacques mogen aanschouwen onder het genot van een advocaat en een biertje, waarna hij is toegezongen door het publiek van zowel de thuis- als de uitclub. Het is een understatement dat Jacques de boeken in gaat als rots in de branding en als gezelligheidsdier, waxardoor heren 1 de afgelopen jaren als competitief maar vooral gezellig herenteam kon functioneren. Jacques, bedankt voor alles!